Jun 30, 2015

208 – Γιὰ τὴν Ἑλλάδα ἦλθε ἡ ὥρα τῶν ἄκρων

208 – Γιὰ τὴν Ἑλλάδα ἦλθε ἡ ὥρα τῶν ἄκρων

Ἐδῶ ποὺ εἴχαμε χάσει κάθε ἐλπίδα γιὰ τὴν χώρα μας ὅτι ἠδύνατο ποτὲ νὰ μεγαλουργήσῃ καὶ πάλι, ἐδῶ ποὺ διεπιστώναμε τὴν  ἀφόρητη παρακμή της, αἰφνιδίως, ἀρχὲς Ἰουλίου τοῦ 2015 ἐγένετο τὸ θαῦμα. Ἡ Ἑλλάς, γιὰ μίαν ἀκόμη φορά, ἀφοῦ ἐπέρασε ἀνεπιστρεπτεὶ τὸν Ῥουβίκωνα, καὶ κατευθυνομένη πρὸς τὴν αἰωνία πόλη τῆς Ῥώμης, μὲ σιδερένια γροθιά, διέλυσε τὶς ἀκρίδες τοῦ εὐρωπαϊκοῦ συρφετοῦ τῶν ἡγετίσκων τῆς Εὐρώπης, μὲ τὰ γραφικὰ ὀνόματα Μέρκελ, Ὁλλάντ, Ντράγκι, Ντάϊσελμπλούμ, Γιουνκέρ.

Μὲ λαοκρατία, αὐτοκρατορικὸ δημοψήφισμα, ἀποφασισμένη νὰ ἐξασκήσῃ ἐπαναστατικὴ βία, νὰ πάῃ στὰ ἄκρα, σὲ ὁλοκληρωτικὲς λύσεις, πέραν τοῦ φασισμοῦ καὶ τοῦ κομμουνισμοῦ, νὰ ὑποτάξῃ τὸ Κολωνάκι, νὰ περάσῃ μέσα ἀπὸ τὸ αἷμα σὲ λυτρωτικὲς λύσεις, ὁ Γραικῦλος μεταμορφώνεται σὲ ἥρωα, βαραίνει ἡ πατημασιά του καὶ στὸν  διάβα του ἡ Εὐρώπη τῶν μετριοτήτων τρέμει.

Ξεχασμένη ἡ ἐποχὴ ποὺ ὡς σημιτικὸς λωποδυτάκος ἐχάλκευε τὶς στατιστικὲς γιὰ νὰ εἰσέλθῃ ὡς λακὲς στὴν  εὐρωπαϊκὴ οἰκία τῶν τεχνοκρατῶν, αὐτὴν ποὺ ἀπὸ τὴν κορυφὴ τοῦ μεγαλείου του ὁ στρατηγὸς ντὲ Γκὼλ κατεκεραύνωνε ὡς συνονθήλευμα μὴ ἐκλεγμένων εὐροκρατῶν. Αὐτὸς εἶχε ἐπιστρέψει στὴν ἐξουσία, στὶς 13 Μαΐου 1958 μὲ πραξικόπημα καὶ μὲ πραξικόπημα ἐτοιμάζεται ὁ Ἕλλην ντὲ  Γκὼλ νὰ ἀναλάβῃ τὴν ἀρχὴ γιὰ νὰ σκουπίσῃ  τὶς ἀκαθαρσίες τῶν πολιτικάντηδων.

Ὅλες οἱ μεγάλες ἀλλαγές, ὅλες οἱ ἐπαναστάσεις γίνονται μὲ τὴν ἄσκηση βίας, γίνονται μὲ παραξικοπήματα, γίνονται μὲ λαοκρατία. Πίετε ἐξ αὐτοῦ πάντες, τοῦτο ἐστὶ τὸ αἷμα μου, τὸ ὑπὲρ ὑμῶν καὶ πολλῶν ἐκχυνόμενον, εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.

Καὶ οἱ ἁμαρτίες τῶν Ἑλλήνων εἶναι τεράστιες, εἶναι ἀκατανόμαστες. Σὰν τὸν Πέτρο ποὺ τρεῖς φορὲς ἠρνήθη τὸν Χριστὸ καὶ ἔκλαψε βοερά, ἔτσι καὶ ὁ ἑλληνικὸς λαός, μόνον μέσῳ βιαίας ἐπαναστάσεως δύναται νὰ ξεπλύνῃ τὰ φοβερά του ἐγκλήματα, νὰ ἐξαγνησθῇ μέσα στὸ αἷμα τοῦ Χριστοῦ. Δειλός, ἀναποφάσιστος, τρέμοντας καὶ ἄτολμος, μιὰ φωνή, ἀπὸ τὰ βάθη τῶν ἑλληνικῶν αἰώνων τοῦ προστάζει νὰ παρατήσῃ τὶς φαιδρότητες τῆς εὐρολαγνείας καὶ τὴς ἀπρόσωπης σημαίας τῆς Εὐρώπης καὶ νὰ βάψῃ μὲ τὸ αἶμα του τὴν κόκκινη πολεμικὴ σημαία τοῦ Βυζαντίου, οἱ Ἑλληνίδες νὰ βάψουν ὁλοκόκκινα τὰ μαλλιά τους ἀντί γιὰ ξανθά, ἀκολουθῶντας τὶς προσταγὲς τοῦ προφήτου τῆς Ῥωμηοσύνης καὶ τῆς Ῥωμανίας, τοῦ πατέρα Ῥωμανίδη.

Μακριὰ ἀπὸ τὰ ἀποβράσματα τοῦ Βαρδάρη, τοῦ δημάρχου Μπουτάρη τῆς γκέϋ παρέϊντ καὶ τοῦ εὐρολάγνου ἀρχιεπισκόπου Ἀνθίμου, Γραικῦλοι ἦλθε ἡ στιγμὴ νὰ γίνετε Ἕλληνες.

Δημήτρης Κιτσίκης                                 30 Ἰουνίου 2015



57 comments:

  1. Κε καθηγητά, όλα ωραία όμως δεν βλέπω να γίνεται κάτι για την λαθροεισβολή. Αντίθετα, εν μέσω όλης αυτής της βαβέλ ψηφίζεται το λαθρονομοσχέδιο με συνοπτικές διαδικασίες. Η κυβέρνηση Σύριζα (όπως και όλες που προηγήθηκαν μεταπολιτετευτικά) αποτελείται από πρακτορίσκους και φυσικά χρησίμους ηλιθίους όλων ταγμένων στην εφαρμογή της τακτικής του αποπροσανατολισμού από το θεμελιώδες θέμα της λαθροεισβολής, του απόλυτου κατακερματισμού και της περαιτέρω ηλθιοποίησης του λαού ο οποίος μετατρέπεται πλέον σε πανίβλακα που το μονο το οποίο "γνωρίζει" είναι τα περί οικονομκών (LOL). Το εθνικό IQ των ελλήνων είναι συγκρίσιμο με αυτό των υποσαχαρίων κρατών. Ο Γιαχβέ μια χαρά τον ξεφτιλίζει τον Δία τα τελευταία 2000 χρόνια. Αναμένεται εμφύλιος, και ένοπλη σύρραξη μεταξύ ελληνογλώσσων και του συνοθυλέυματος του τρίτου κόσμου που μας έχει κουβαληθεί. Καλό καλοκαίρι. Ίσως να είναι το τελευταίο με την Ελλάδα όπως την ξέρουμε.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι ανύπαρκτος ο Δίας για αυτό.

      Delete
    2. Εσύ που έχεις μεγάλο ΙQ, θα γνωρίζεις ότι στη Συρία και στο Ιράκ υπάρχει πόλεμος και ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη χώρα προσέλευσης. Αν σου λένε τίποτα αυτά...

      Delete
    3. Αυτοί που κπυβαλήθηκνα λες είναι από τον τρίτο κόσμο, ενώ οι έλληνες και η Ελλάδα είναι πρώτος κόσμος ε; χαχαχα

      Delete
    4. Το επερχόμενο δημοψήφισμα (αν γίνει τελικά) εμμέσως αφορά το θέμα της λαθρεποίκισης. Θεωρώ ότι πολλά θα αλλάξουν με την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

      Delete
    5. Τι θα αλλάξει δηλαδή; Συγκεκριμένα πράγματα.

      Delete
  2. κ. Κιτσίκη,
    απορώ πως δεν βλέπετε ότι ο κ. Τσίπρας είναι απατεώνας. Δεν είναι ο λυτρωτής μας. Εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Περιμένετε και θα δείτε. Οι Έλληνες κάνουν πάντα το μεγάλο λάθος να πιστεύουν αυτούς που τους τάζουν ψέματα και μαγικές λύσεις.

    ReplyDelete
  3. Επειδή η ροή των εξελίξεων είναι γρήγορη, βλέπουμε πως τελικά ο κ.Κιτσίκη είχε δίκαιο και ότι μόνο με άιμα αλλάζει το σύστημα. Το δημοψήφισμα μάλλον θεωρείται άχρηστο έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα. Δε φαίνεται να τους επηρέασε τόσο. Καλύτερα να το πάρουν πίσω. Δε γνωρίζουν αυτοί ούτε δημοκρατίες ούτε τίποτα. Είναι αυτό που λέγανε τόσο χρόναι ή μνημόνιο ή χάος.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δυστυχώς μόνο με βία αλλάζουν οι καταστάσεις στη πολιτική.

      Delete
    2. Άχρηστο λοιπόν κατά τη γνώμη μου το δημοψήφισμα. Η λύση είναι το μνημόνιο...

      Delete
    3. Και αν ο Σύριζα επιθυμεί ρήξη, όφειλε να ενημερώσει ότι θα πεινάσουμε για να μην πανικοβάλλονται τόσο οι πολίτες. Τώρα και πανικοβλήθηκαν και δε ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι.

      Delete
  4. Κυριολεκτικά μας κατάπιε το σύστημα, μόλις ανακοινώθηκε δημοψήφισμα.

    ReplyDelete
  5. Ἀναμφιβόλως ἡ λαθρομετανάστευση εἶναι τεράστιο πρόβλημα. Πρέπει μὲ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟΝ νὰ τὴν σταματήσουμε καὶ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟΝ νὰ ἐκδιώξουμε τοὺς λαθρομετανάστες οἱ ὁποῖοι, ἄθελά τους ἐτοιμάζουν τὴν κατάκτηση τῆς Εὐρώπης ἀπὸ τὸ Daesh καὶ τοὺς Ἰσλαμιστές. Ὅσο γιὰ τοὺς ξένους ποὺ εἶναι ἤδη ἐγκατεστημένοι στὴν χώρα μας ἀπὸ καιρό, πρέπει νὰ τοὺς ἀφομοιώσουμε ἐξελληνίζοντας τους καὶ δίδοντάς τους τὴν ἑλληνικὴ ἰθαγένεια. Ἀλλὰ πρέπει νὰ ἔχουν ἀποκτήσει προηγουμένως ἑλληνικὴ παιδεία.
    Δημήτρης Κιτσίκης

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα δε καταλαβαίνετε. Και ελληνική παιδεία να τους δώσουμε οι άνθρωποι εδώ είναι κολλημένοι. Έχουν κριτήρια φυλετικά. Δε δέχονται να αποκαλούν έλληνα κανέναν παρά μόνο τους εγχώριους βερμπαλιστές.

      Βασικά, δε τους ενδιαφέρει καθόλου αν θα δώσουμε ή οχι παιδεία σε αυτούς που έρχονται στη χώρα.

      Delete
    2. Για αυτό και τόσα χρόνια λίγοι ξένοι αφομοιώνονται. Διότι το κενόδοξο κράτος και οι κενόδοξοι πολίτες δεν ενδιαφέρονται να αφομοιώσουν αλλά να διχάσουν.

      Delete
    3. Να διχάσουν με προτάσεις του στυλ "εγώ είμαι άσπρος εσύ είσαι μαύρος άρα έρχεσαι από τον τρίτο κόσμο και τι δουλειά έχεις εδώ..." Δε τα λέω εγώ αυτά, τα διαβάζετε στο πρώτο σχόλιο...

      Delete
  6. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τελικά ότι το δημοψήφισμα θα στοιχίσει 20 εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό κράτος! Ας μην κάνει λοιπόν το δημοψήφισμα και ας τα δώσει ως αποζημίωση στους καταθέτες που θα χάσουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες! Σήμερα ανακοίνωσαν ότι θα ρουφηχτούν όλες οι καταθέσεις που υπάρχουν στις ελληνικές τράπεζες!
    Αυτό δεν είναι σοσιαλισμός κ. Τσίπρα ... αλλά είναι φανερό ότι η καρέκλα σου σε ενδιαφέρει περισσότερο από το λαό σου που σε στήριξε και σε πίστεψε όταν διακήρυτες ότι οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες!
    Δείτε εδώ τι είπε ο Τσίπρας πριν 2 μέρες!

    http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/601301/dimopsifisma-tsipras-diasfalismenes-oi-katatheseis-ton-politon-kai-i-katavoli-misthon-kai-syntaxeon

    ReplyDelete
  7. Στη δημοσιότητα δόθηκε η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα με την οποία ζητάει 2ετή συμφωνία με τον ESM για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
    Στην επιστολή τονίζεται ότι το νέο δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για αποπληρωμή του χρέους προς το εξωτερικό και το εσωτερικό. Πρακτικά, μέσω της συμφωνίας με τον ESM, ζητά την απομάκρυνση του ΔΝΤ από τους θεσμούς που εκπροσωπούν τους δανειστές της χώρας. Επίσης, πρακτικά ισοδυναμεί με ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα. Ουσιαστικά τονίζεται στην επιστολή ότι θα ληφθούν μέτρα ύψους 29,1 δισ. ευρώ!!! χωρίς η κυβέρνηση να δίνει τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εφαρμοστούν.
    Παράλληλα, ζητά μικρή παράταση του υπάρχοντος προγράμματος για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
    Οπως έγινε γνωστό, το Eurogroup θα συνεδριάσει απόψε στις 8 για να εξετάσει την ελληνική πρόταση. Ωστόσο η υποδοχή της είναι «χλιαρή» μέχρι τώρα από το εξωτερικό.
    29,1 δισ. ευρώ!!!
    Η Αγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συζητήσει για ένα τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα, πριν γίνει το δημοψήφισμα.
    Ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ ανέφερε ότι σύμφωνα με την επιστολή του Τσίπρα στο ESM η Ελλάδα ζητά 29,1 δισ.ευρώ ως μέρος του 3ου προγράμματος διάσωσης.
    O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ: Ο Τσίπρας πρέπει να σταματήσει να παίζει παιχνίδια τακτικής και να αναλάβει ευθύνη για τον ελληνικό λαό. Η μπάλα παραμένει στο γήπεδο της Αθήνας. Οι Ελληνες πρέπει να πάνε να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα την Κυριακή.

    Η επιστολή με το ελληνικό αίτημα:
    «Προς τον πρόεδρο του Eurogroup και τον επικεφαλής του συμβουλίου κυβερνητών του ESM
    Aγαπητοί πρόεδροι,
    Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας παρουσιάζω μία πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.
    Όπως γνωρίζετε η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β' εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:
    - δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014,
    - η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM,
    - το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή,
    - ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.
    Με δεδομένα τα παραπάνω και και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.
    Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.
    Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.
    Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή».

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Τά ἐρωτήματα τά ὁποῖα θά ἀπαντήσει ἐν μέρει τό δημοψήφισμα εἶναι ποιός θέλουμε νά λαμβάνει ἀποφάσεις γιά θέματα ποῦ ἀφοροῦν τίς ἀνθρώπινες καθημερινές μας ἀνάγκες, καί ποιός θέλουμε νά εἶναι ὁ ρόλος καί τό ποσοστό συμμετοχῆς τῆς πολιτικῆς καί γενικότερα τῶν κοινωνιῶν στίς ὁποῖες ζοῦμε στή λήψι αὐτῶν τῶν ἀποφἀσεων. Οἱ ἐπιλογές εἶναι οἱ χρηματοπιστωτικές ἀγορές καί ἡ κακῶς ἐννοούμενη ἀνταγωνιστικότης ἐπικουρούμενη ἀπό μία πολιτική τάξη ποῦ εἶναι ἄχρηστη καί ἀνίκανη νά ἀποφασίζει χωρίς τήν ἔγκριση τῶν ἀγορῶν ἀπό τή μιά καί ἀπό τήν ἄλλη κάποιοι τούς ὁποίους ἐκλέγουμε γιά νά ὑποστηρίζουν τίς ἀνάγκες καί τίς ἐπιθυμίες μας ἀνεξαρτήτως τῆς ἐπιρροῆς τῶν συμφερόντων τῶν ἀγορῶν. Τό θέμα τῶν μεταναστῶν εἶναι συνέπεια ἐφαρμογῆς πολιτικῶν ποῦ ὑπαγορεύουν οἱ ἀγορές.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άρα εσύ τι προτείνεις στο δημοψήφισμα;(σοβαρά ρωτάω, αν αυτό τελικά γίνει)

      Γιατί με αυτά που λες εγώ κατάλαβα ότι εάν ψηφίσουμε όχι, οι αγορές θα δώσουν εντολή να γεμίσει η χώρα μετανάστες. Εκτός αν δε κατάλαβα καλά.

      Delete
    2. Τά μεταναστευτικά κύματα εἶναι προϊόν οἰκονομικο-πολιτικῶν ἐπιλογῶν ποῦ δημιουργοῦν ἀνισότητες. ΝΑΙ στό δημοψήφισμα κατά συνέπεια σημαίνει συνέχισις τοῦ μεταναστευτικοῦ κύματος πρός τήν ὑποτιθέμενη εὐημεροῦσα Εὐρώπη καί ἀπόδρασις ἀπό περιβάλλον ὅπου οἱ συνθῆκες εἶναι δυσανεκτικές.

      Delete
    3. Άρα, το όχι σταματάει λάπως το μεταναστευτικό κύμα; Είναι σημαντικό αυτό να το καταλάβουμε. Πως το εξηγείς αυτό; Εγώ νόμιζα το ανάποδο θα συνέβαινε.

      Delete
    4. Τό ΟΧΙ δέν σταματᾶ το μεταναστευτικό κύμα, δημιουργεῖ τίς συνθῆκες ποῦ θά ἐπιτρέψουν τήν ἀποτροπή του στό μέλλον.

      Delete
    5. Δηλαδή το όχι θα δημιουργήσει εθνική κυριαρχία; Αυτό εννοείς; Και έτσι δε θα εισβάλλουν;

      Delete
  10. Μα ο κ. Τσίπρας έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό! Αυτός πρέπει να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να αναλάβει και τις συνέπειες των πράξεών του. Μας λέει για τις συνέπειες του ναι αλλά δεν μας λέει τίποτα για αυτές του όχι!

    ReplyDelete
  11. ὅσοι τήν στιγμή αὐτή προβάλλυον τό θέμα τῆς λαθρομετανάστευσης σάν κεφαλαιῶδες κριτικάροντας τήν κυβέρνση, ἀβαντάρουν τό ΝΑΙ καί κρύβουν μετά βίας τόν εὐρωλιγουρισμό τους

    ὅπως εἶπα καί σέ προηγούμενο θέμα ὁ εὐρωλιγουρισμός καί ὁ ἐθνικοπατριωτισμός εἶναι οἱ δύο ὄψεις τοῦ γραικυλισμοῦ πού ἐναλλάσονται...

    Νά τά προσέχετε αὐτά κ. Κιτσίκη, ὅπως νά προσέχετε καί τίς ἀντιφάσεις τῦ τύπου : δικαιολογεῖτε ἀπό τήν μιά ὄσους βγάζουν τά λεφτά τους ἔξω, ἐνῷ ἀπό τήν ἄλλη προσβάλλετε τόν συνταξιοῦχο δημόσιο ὑπάλληλο πού ὀχυρώνεται πίσω ἀπό τήν σύνταξή του

    ΥΓ. Ἡ ξεφτίλα τοῦ "Κ" ΚΕ ἔχει κτυπήσει ταβάνι. Γελᾶνε καί τά τσιμέντα μέ τούς γελοίους ψευταρᾶδες, τούς συνειδητά μεταλλαγμένους προβοκάτορες τοῦ καθεστῶτος. Ὁ Λένιν ἔχει χάσει τόν ὕπνο του...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μήπως και ο Τσίπρας κάνει κάποιο λάθος όμως; Έχω την αίσθηση ότι πλέον το δημοψήφισμα είναι άχρηστο. Ενώ μέχρι χθες το πίστευα. Διότι αν βγούμε από το ευρώ δεν έχουμε εθνικές δυνατότηες παραγωγής να κρατηθούμε για πολύ. Θα πεινάσουμε. Ο Τσίπρας δεν ενημέρωσε σωστά για αυτά το λαό, για αυτό και τώρα όλοι πανικοβάλλονται. Το δημοψήφισμα τώρα θα πάει για ναι. Θα του γυρίσει μπούμερανγκ νομίζω.

      Delete
    2. Δηλαδή εγώ συμφωνώ με την ανακοίνωση της χρυσής αυγής της Δευτέρας που λέει:

      "Αυτό που προέχει είναι η ενότητα του ελληνικού λαού και να μην διχαστεί εξαιτίας του δημοψηφίσματος. Μέσα στο κλίμα πανικού που έχει διαμορφωθεί, δεν είναι δυνατόν να εκφραστεί ελεύθερα το φρόνημα του λαού και ακέραια την ευθύνη για τις επικρατούσες συνθήκες φέρει η κυβέρνηση, η οποία δεν εξασφάλισε το ομαλό κλίμα."


      Δηλαδή θεωρώ ότι θα βγει ναι τελικά το δημοψήφισμα, μετά τον πανικό. Η κυβέρνηση δε τα υπολόγισε σωστά όλα αυτά.

      Delete
    3. Και ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Δημοκρατική νομιμοποίηση των μνημονίων εις τον αιώνα των αιώνων...

      Delete
  12. Δέν μέ ἐκπλήσσει ἡ πούστικη ἀνακοίνωση τῆς ΧΑ..Τό μέν ψευδεπίγραφο "Κ"ΚΕ εἶπε ἐξ ἀρχῆς ἄκυρο ( δηλαδή ΝΑΙ) ἡ τάχα μου ἀντισυστημική ΧΑ ψηφίζει μέ τό ἕνα χέρι ΟΧΙ καί μέ τό ἄλλο ψηφίζει ΝΑΙ.

    Ναί ὁ Τσίπρας ἔχει κάνει λάθη. Μόνο τά σκουλήκια δέν πέφτουν...Σημασία ἔχει νά φτάσει μέχρι τήν Κυριακή...Μόνος ἐναντίον ὅλων

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγώ σου μιλώ σοβαρά και εσύ εξάπτεσαι αδίκως βρίζοντας τα κόμματα. Δηλαδή εσύ πως αισθάνεσαι το κλίμα; Θα βγει το όχι; Σκεψου ότι θα ψηφίσουν όλοι αυτοί που πανικοβλήθηκαν από τις τράπεζες και τις συντάξεις. Έτσι θα οδηγηθούν στο ναι. Αυτοεγκλωβίστηκε στο ίδιο το σύστημα η κυβέρνηση και δεν τα υπολόγισε σωστά τα πράγματα. Αυτό σου εξηγώ.

      Delete
    2. Εδώ ήδη πολλοί βουλευτές του Σύριζα λένε να μην γίνει το δημοψήφισμα...

      Delete
    3. Και μόλις διάβασα αυτό...

      Πηγές της κυβέρνησης: Αν βγει το Ναι, εκλογές τον Σεπτέμβριο

      Πηγή: Πηγές της κυβέρνησης: Αν βγει το Ναι, εκλογές τον Σεπτέμβριο

      http://www.iefimerida.gr/news/214910/piges-tis-kyvernisis-vgei-nai-ekloges-ton-septemvrio#ixzz3ef7ZzKSb

      Delete
    4. Ο Φιντέλ Κάστρο, έλεγε ότι «την επανάσταση την κάνει αυτός που μπορεί να την εγγυηθεί…». Οι… εγχώριοι ιδεοληπτικοί μιμητές-κακέκτυπά του, ούτε την «επανάσταση» που βαυκαλίζονται ότι κάνουν δεν έχουν σχεδιάσει πως θα την εγγυηθούν. Τραβάνε με το γνωστό τους, «βλέποντας και κάνοντας…»! Δειλοί, μοιραίοι κι’ άβουλοι αντάμα…

      http://www.iefimerida.gr/content/214914/alexi-i-aytoktonia-den-einai-lysi#ixzz3ef89PQjK

      Delete
    5. Και το καρατραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο Σύριζα άθελά του(δε θα πω η αριστερά) θα γίνει και ο νόμιμος εγγυητής των μνημονίων για το μέλλον του τόπου.

      Delete
    6. Ἡ ἄποψή σου εἶναι σεβαστή.. θά φανεῖ στό τέλος τῆς πορείας τό μέγεθος τοῦ λάθους ἤ ὄχι ...Σέ κάθε περίπτωση μήν τσιμπᾶς καί ἐσύ στό δίλημμα πού τεχνηέντως μπαίνει ἀπό τά ΜΜΕ( ὅτι τάχα μου εἶναι εὐρώ ἤ δραχμή...)Μήν τσιμπᾶς ὅτι τάχα ἡ κυβέρνηση ἔχει κρυφή ἀτζέντα...Δέν παίζουν αὐτά οὔτε κατά διάνοια. Ὁπότε μετά τό δημοψήφισμα, πού μᾶς συμφέρει νά εἶναι ΟΧΙ, θά ὑπογράψει μιά ἀνεκτή συμφωνία χίλιες φορές καλύτερη ἀπό τήν παροῦσα ( ἀρκεῖ νά ἔχει ρύθμιση γιά τό χρέος) καί θά πιάσουν ὅλοι τό παλιό βιολί. Ὁ κουτοπόνηρος νεοέλληνας θά γκρινιάζει γιά τά μνημόνια ἀλλά θά λουφάρει εἰς βάρος τοῦ διπλανοῦ του, τό "Κ"ΚΕ θά ξαναβάλει τήν γνωστή κασέτα, θά τσεπώνει τά βουλευτικά μισθά εἰς Ἀθήνας καί Παρισίους καί θά συνεχίσει τό ροχαλητό, ἡ ΧΑ θά λέει τίς γνωστές καπηλεῖες περί πατρίδος, καί οἱ λοιποί θά περιμένουν μέχρι τίς ἐκλογές ὁποτε γίνουν νά πάρουν τήν θέση τοῦ Τσίπρα....Α καί ὁ Κιτσίκης θά ὀνειρεύεται έπαναστάσεις ἀπό τό γραφεῖο του...

      Ἄν εἶναι ΝΑΙ ἀργά ἤ γρήγορα θά ἔχουμε ἐκλογές ἤ τρικομματική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ μέ προσθήκη ἀτόμων ἀπό ΣΥΡΙΖΑ ἤ ΑΝΕΛ.

      καθόλου δέν ἐξάπτομαι. Ὑποδείξεις ὅμως γιά τό ὕφος μου - ὅτι τάχα βρίζω - δέν δέχομαι ἀπό κανέναν

      Delete
    7. "Α καί ὁ Κιτσίκης θά ὀνειρεύεται έπαναστάσεις ἀπό τό γραφεῖο του..."

      χαχα

      Οι ξένοι όμως σου λένε ότι το όχι σημαίνει έξοδο από το ευρώ. Εγώ συμφωνώ ότι ο Σύριζα δε το θέλει αυτό, ούτε έχει κρυφή ατζέντα για δραχμή. Συμφωνώ μαζί σου. Αλλά γιατί όλα τα άλλα κόμματα λένε "ναι" ενώ αν ψηφίσουμε "όχι" θα έχουμε καλύτερη συμγωνία;

      Delete
    8. Ἀπό ζήλια καί στενό κομματικό συμφέρον...

      Delete
    9. Αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε δεν θα έχουμε πηγή χρηματοδότησης και άρα δεν μπορούμε να είμαστε πια στο ευρώ αφού δεν μπορούμε να κόψουμε ευρώ!
      Ξυπνήστε! Μας κοροϊδεύουν!!! Λένε ψέματα για να μείνουν στην εξουσία!!!

      Delete
  13. Βαρουφάκης: Γιατί να πείτε «Οχι» στο δημοψήφισμα -Τα έξι σημεία του υπουργού

    -Οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει επειδή οι πιστωτές στην Ελλάδα (α) αρνήθηκαν να μειώσουν το απλήρωτο δημόσιο χρέος μας και (β), επέμειναν ότι θα πρέπει να επιστραφούν «παραμετρικά» από τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους
    -Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, πολλές άλλες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, και οι περισσότεροι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι πιστεύουν - μαζί μας - ότι το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί.
    -Το Eurogroup είχε στο παρελθόν (Νοέμβριος 2012) παραδέχθηκε ότι το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, αλλά αρνείται να δεσμευτεί σε μια αναδιάρθρωση αυτού
    -Μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έστειλαν σήματα πως είναι έτοιμοι να συζητήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτά τα σήματα δείχνουν ότι και αυτοί θα ψηφίσουν ΟΧΙ στην δική τους «τελική» προσφορά.
    -Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Οι καταθέσεις σε τράπεζες στην Ελλάδα, είναι ασφαλείς. Οι πιστωτές έχουν επιλέξει τη στρατηγική του εκβιασμού, η οποία βασίζεται στο κλείσιμο των τραπεζών. Το σημερινό αδιέξοδο οφείλεται σε αυτήν την επιλογή από τους πιστωτές και όχι στην ελληνική κυβέρνηση και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ή οποιαδήποτε ελληνική σκέψη για Grexit και υποτίμησης. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
    -Το μέλλον απαιτεί μια περήφανη Ελλάδα στην Ευρωζώνη και στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτό το μέλλον εξαρτάται από ένα μεγάλο ΟΧΙ, την Κυριακή, ότι θα παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ, και ότι, με βάση την εξουσία του ΟΧΙ, θα επαναδιαπραγματευτούμε το δημόσιο χρέος, καθώς και την κατανομή των βαρών μεταξύ των εχόντων και μη.


    http://www.iefimerida.gr/news/214928/varoyfakis-giati-na-peite-ohi-sto-dimopsifisma-ta-exi-simeia-toy-ypoyrgoy#ixzz3efGSoIgE

    ReplyDelete
  14. Τσίπρας: Θέλουν να μας ρίξουν για να επαναφέρουν δοτό πρωθυπουργό ώστε να εφαρμόσει σκληρό μνημόνιο

    https://www.youtube.com/watch?v=cFH8LKU-dvs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν υπάρχει καμιά συνωμοσία! Όλα αυτά είναι ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Παρουσιάζει ως εχθρούς τους Ευρωπαίους ασκώντας καθαρή προπαγάνδα ανάλογη με αυτή που ασκεί όλα τα χρόνια η Αμερική προκειμένου να δικαιολογεί την λανθασμένη εξωτερική της πολιτική (βλ. πόλεμος σε Ιράκ κλπ).
      Ένοχα μυστικά δες το παρακάτω πολύ σύντομο βίντεο και θα καταλάβεις τι παίζεται: https://www.youtube.com/watch?v=dkLWR2s14GE

      ΞΥΠΝΗΣΤΕ!

      Delete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Ο Τσίπρας έχει κρυφό σχέδιο να γυρίσει στη δραχμή. Αυτό είναι το PLAN B!
    Μα καλά δεν το βλέπετε;
    Από την αρχή λέει ψέματα και συνεχίζει με ψέμματα για να κρατηθεί στην εξουσία.
    Φοβάμαι ότι θα γίνει πολιτειακή ανωμαλία που θα μας βάλει σε μεγάλες περιπέτειες!

    «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεράσει η Ελλάδα την οικονομική κρίση και ό,τι χρειάζεται στους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου» δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Προηγήθηκε ανάλογη δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας.

    Η περί Ελλάδας συζήτηση στην Τουρκία εξελίσσεται με αφορμή τη δήλωση βουλευτή του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) «να αναλάβει η Τουρκία το χρέος ύψους 1,6 δισ. ευρώ της Ελλάδας προς το ΔΝΤ».

    Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε την Τρίτη πως «εμείς θέλουμε να είναι ισχυρή η Ελλάδα. Θέλουμε να γίνει λίμνη ειρήνης το Αιγαίο και να λυθεί το Κυπριακό. Γι' αυτό, η Τουρκία θα είναι θετική σε κάθε είδους πρόταση συνεργασίας».

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι «θα μεταβούμε στην Ελλάδα για την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας, προκειμένου να συζητήσουμε από κοινού τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί απέναντι στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας».

    Τη Δευτέρα ο βουλευτής του HDP Ερτουγρούλ Κιουρκτσού είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία μπορεί να αναλάβει το χρέος ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Έτσι θα κερδίσει τη φιλία του ελληνικού λαού και τη δυνατότητα να μετατραπεί το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης. Η Τουρκία κατά το έτος 2013 προχώρησε σε βοήθεια προς διεθνείς οργανισμούς ύψους 1,9 δισ. δολαρίων. Οι πηγές της Τουρκίας είναι αρκετές για τη βοήθεια αυτή προς την Ελλάδα. Μπορεί επίσης να παράσχει τη στήριξη αυτή προς την Ελλάδα και υπό μορφή δανείου με μηδενικό επιτόκιο».

    Ερωτηθείς την Τρίτη σχετικά με τη δήλωση αυτή, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί είπε ότι «θα το εξετάσουμε, αν υπάρξει επίσημη πρόταση».

    Ο εχθρός καραδοκεί τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας διχάζει το λαό του...

    ReplyDelete
  17. Την ώρα που εσείς αναλώνεστε σε αμπελοφιλοσοφίες, εγώ σκέφτομαι ειλικρινά με ποιο τρόπο θα δώσω τέλος στη ζωή μου αν βγει το ΟΧΙ.
    Όλες οι καταθέσεις μου (κόποι μιας ζωής) βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μεγαλώνω μόνος μου 2 μικρά παιδιά αφού η γυναίκα μου πέθανε μετά τη γέννηση του μικρότερου γιου μας. Πέρυσι έχασα τη δουλειά μου. Δεν είμαι συνταξιούχος. Αυτή τη στιγμή έχω πάνω μου μόνο 200 Ευρώ ενώ δεν έχω κάρτα ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ.
    Ειλικρινά αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε απελπισία.
    Αυτή τη στιγμή τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες είναι 128 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ αν δεν υπογραφεί έγκαιρα συμφωνία θα ζητήσει πίσω τα 120 δισ ευρώ που έδωσε στις ελληνικές τράπεζες! Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει κούρεμα 90%!
    Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο θύμωσα όταν η κ. Κωνσταντοπούλου ερωτηθείσα αν οι ελληνικές καταθέσεις είναι εγγυημένες, απάντησε:
    "Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι πιο σημαντική από τις καταθέσεις!"
    Προτείνω λοιπόν κ. Κωνσταντοπούλου να μου δώσεις όλες τις καταθέσεις σου και να μείνεις και χωρίς δουλειά και μετά έλα να μου μιλήσεις για ελευθερία και δημοκρατία!
    Ο Τσίπρας και η κουστωδία του αποτελούν μια ολοκληρωτική κυβέρνηση που τα ισοπεδώνει όλα προκειμένου να μείνει στην εξουσία! Όλα αυτά για μένα δεν έχουν καμιά σχέση με σοσιαλισμό και αξιοπρέπεια (τα οποία και διατυμπανίζουν)!
    Ειλικρινά θλίβομαι διαβάζοντας όλες αυτές τις ανευθυνότητες που γράφετε!
    Κρίμα...

    ReplyDelete
  18. Φίλιππε, ἔχεις ἀπολύτως δίκαιο γιὰ τὶς ἀμπελοφιλοσοφίες. Ἀλλὰ δὲν αὐτοκτονεῖ κανεὶς γιὰ χρήματα. Τὸ 1941-42, 300.000 Ἕλληνες ἀπεβίωσαν ἀπὸ πείνα ἀλλὰ δὲν ηὐτοκτόνησαν. Τὸ 1947, ἡ κομμουνίστρια μητέρα μου ἐφυλακίσθη καὶ κατεδικάσθη σὲ θάνατο ἀλλὰ δὲν ηὐτοκτόνησε. Ὁ κομμουνιστὴς πατέρας μου ἠδυνήθη νὰ στείλη τὰ τρία παιδιά του στὸ ἐξωτερικὸ καὶ ἔμεινε μόνος του στὴν Ἀθήνα ἀπολυμένος καὶ ἄνεργος φορῶντας κατακαλόκαιρα τὸ μοναδικὸ χειμωνιάτικο ροῦχο του ἀλλὰ δὲν ηὐτοκτόνησε. Γιατί; Διότι ἦταν κομμουνιστής, μέλος τοῦ ΚΚΕ, δηλαδὴ ἐνεπνέετο ἀπὸ πίστη. Ἐγὼ, ἀπὸ ἡλικίας 12 ἐτῶν ἐμεγάλωσα στὴν Γαλλία σὲ πολὺ δύσκολες συνθῆκες ἀλλὰ δὲν ηύτοκτόνησα ἐπειδὴ εἶχα ἀτράντακτη πίστη στὸν Χριστὸ καὶ τὴν Ὀρθοδοξία. Στὴν οἰκογένειά μας ὅλοι ἐμάθαμε νὰ ἀπεχθανώμεθα τὸ κατεστημένο τοῦ Κολωνακίου καὶ δὲν ἐγίναμε ἐπαναστάτες ἀπὸ τὸ γραφεῖο μας. Ἡ μόνη λύση γιὰ νὰ μὴν αὐτοκτονῇς λόγω ἐλλείψεως χρημάτων εἶναι ὁ ἐπαναστατικὸς ἀγών, ὁ πεισματικός, μὲ πίστη κομουνιστική ἤ ὀρθόδοξη, στὰ μοναστήρια, στὰ βουνά, στὶς πόλεις. Ἡ Ἱστορία ἐγνώρισε πλῆθος ἡρώων καὶ ἁγίων ποὺ σήμερα μὲ τὴν φοβερὴ ἠθικὴ παρακμὴ τοῦ Ἕλληνος μᾶς φαίνονται παραμύθια.
    Δημήτρης Κιτσίκης

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πράγματι, φοβερή ηθική παρακμή...

      Delete
    2. Ακούστε μήπως και καταλάβετε ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ για να σωθούμε:

      https://www.youtube.com/watch?v=Btf5N_Yv03A

      Είναι υποχρέωση όλων των ψηφοφόρων να ψάξουν μόνοι τους να βρουν την αλήθεια και όχι να βάζουν παρωπίδες και να μη βλέπουν πέρα από τη μύτη τους...και ακόμα... όταν ακούς μεγάλα λόγια κράτα μικρό καλάθι...

      Delete
    3. Εάν αυτά που λέμε είναι αμπελοφιλοσοφίες, τότε μετά από ενδεχόμενη περίπτωση του ναι, μην ακούσω κανέναν να παραπονιέται για το μνημόνιο. Δε ξέρετε τι θέλετε μου φαίνεται...

      Delete
  19. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βγει το ναι. Μετά από αυτά που διαβάζω και σήμερα...
    Πολύ απλά ο Σύριζα δεν υπολόγισε το κλείσμο των τραπεζών και τις συνέπειές του, όπως και τον αστικό κόσμο. Ήλπιζαν ότι θα γίνει αυτό που έλεγε ο Λένιν "οι αστοί θα μας δώσουν το σχοινί να τους κρεμάσουμε". Αλλά δε το βλέπω.

    Φόβοι και σενάρια για κούρεμα καταθέσεων από 27% έως 55%

    http://www.iefimerida.gr/news/215000/fovoi-kai-senaria-gia-koyrema-katatheseon-apo-27-eos-55

    ReplyDelete
  20. "Ταπεινότατη σου γέρνει η τρισάθλια κεφαλή,
    σαν πτωχού που θυροδέρνει κι είναι βάρος του η ζωή"
    Διονύσιος Σολωμός - ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φίλιππε, γιατί πανικοβάλλεσαι: Δε πιστεύεις στο Θεό; Θέλει να μας παιδαγωγήσει για να κατανοήσουμε τα λάθη μας των τελευταίων 20 ετών.

      Delete
  21. Βόμβα Δαμαβολίτη: Θα ψηφίσω "Ναι". Θέλουν να μας πάνε στη δραχμή

    https://www.youtube.com/watch?v=JdNMCIpD-rQ

    ReplyDelete
  22. Κασιδιάρης: «Δυστυχώς, τα πράγματα οδεύουν στο να βγει το ναι, λόγω κλειστών τραπεζών».


    https://www.youtube.com/watch?v=wGLcBr--JH0

    ReplyDelete
  23. Πριν 2500 χρόνια, η Ελλάδα ήταν η αρένα, με την ισχυρή πόλη-κράτος της Αθήνας εναντίον του μικρού νησιού της Μήλου. Στην συναρπαστική ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Θουκυδίδης αναπαριστάνει τη συνάντηση μεταξύ των αρχηγών του αθηναϊκού στόλου και των ηγετών του μικρού νησιού/πόλεως της Μήλου.
    Κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον της Σπάρτης, οι Αθηναίοι απαίτησαν από την Μήλο να ενταχθεί στην Δηλιακή Συμμαχία. Η Δηλιακή Συμμαχία είχε γίνει όργανο του αθηναϊκού ιμπεριαλισμού. Τα κράτη μέλη, μη μπορώντας να αποχωρήσουν, υπόκεινται στις προσταγές της Αθήνας και υποχρεούνται να πληρώνουν ετήσιο φόρο. Στις καταγγελίες τους η Αθήνα απαντά ότι η συμμαχία, είτε τα μέλη συμφωνούν είτε όχι, ήταν για το καλό τους.
    Ο πόλεμος μεταξύ της Αθήνας και της Σπάρτης ήδη διαρκούσε σχεδόν δύο δεκαετίες, αλλά δεν διαφαινόταν κάποιο τέλος στον ορίζοντα. Με τους πολίτες της κουρασμένους και ανήσυχους, η Αθήνα υιοθέτησε μια ωμή πολιτική πρακτική, δηλώνοντας ότι οι πόλεις-κράτη που δεν συμφωνούσαν μαζί της ήταν, απλούστατα, εναντίον της. Απείλησε δε την ουδέτερη Μήλο με ολική καταστροφή εάν αρνηθεί να ενταχθεί στην Δηλιακή Συμμαχία.
    Η πρόσφατη άκαρπη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν απηχεί τις ελπίδες της Μήλου ότι η Σπάρτη θα σπεύσει να την διασώσει.
    Η προοπτική ενός διαφορετικού είδους αυταρχικής διακυβέρνησης έχει αναστατώσει έναν αυξανόμενο αριθμό Ευρωπαίων. Διαφαινόμενη πίσω από το ευρώ είναι η ωμή πραγματικότητα της αυστηρής νομισματικής και οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας, η νευρικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που επικεντρώνεται στο φάσμα του πληθωρισμού, και η προθυμία του Συμβουλίου των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνει πολιτικές σε ένα περιβάλλον σχεδόν παντελούς απουσίας δημοκρατικών διαδικασιών.

    Σαν αποτέλεσμα, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη όχι μόνο με το οικονομικό της χρέος αλλά και το διαβόητο πλέον «δημοκρατικό έλλειμμα» της Ευρώπης.
    Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν λίγες διαφορές από την Αθηναϊκή αντιπροσωπεία: Και οι δύο έρχονται και υποβάλλουν προτάσεις που οι φίλοι τους δεν μπορούν να αρνηθούν. Όταν οι ηγέτες της Ευρώπης επιμένουν ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή «πατρίδα» είτε της αρέσει είτε όχι, αγνοώντας την αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή και πολιτική παράλυση στην Ελλάδα, και αρνούμενοι να επανεξετάσουν το πακέτο λιτότητας που προηγουμένως είχε συμφωνηθεί με τον πρώην κυβερνητικό συνασπισμό στην Αθήνα, δεν είμαστε μακριά από την Αθηναϊκή τοποθέτηση στη Μήλο ότι «ο ισχυρός κάνει ό,τι έχει τη δύναμη να κάνει και ο αδύναμος αποδέχεται αυτά πρέπει να αποδεχθεί».

    Υπό το πρίσμα αυτό, η αντίσταση της σημερινής Ελλάδα υπέρ της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αντικατοπτρίζει την τότε απάντηση των Μηλίων. Η διαφορά, ίσως, είναι ότι η τότε δύναμη ανταπάντησε με φάλαγγες και τριήρεις, όχι με οικονομικά φιρμάνια και νομισματική απειλές.
    Όταν ο Θουκυδίδης δήλωνε ότι το έργο του ήταν "ένα αγαθό για την αιωνιότητα", εννοούσε ότι η σημασία του ήταν όσο σταθερή και αναλλοίωτη όσο η ανθρώπινη συμπεριφορά. Ο είρων Θουκυδίδης θα εκτιμούσε το ότι πολλά μνημεία της Αθήνας, τα οποία ως επί το πλείστον χρηματοδοτούνται από την κυρίαρχη Ευρώπη, μπορεί να καταλήξουν ως εγγυήσεις που θα προσφερθούν σε νέους αυτοκρατορικούς αφέντες από τους κακοποιημένους και σαστισμένους απογόνους του.

    THE NEW YORK TIMES

    ReplyDelete