Nov 18, 2015

256 - Ποία κουλτούρα δύναται νὰ ἐπικρατήσῃ στὴν Ἑλλάδα;


256 - Ποία κουλτούρα δύναται νὰ ἐπικρατήσῃ στὴν Ἑλλάδα;



 

Διαφορὰ κουλτούρας μεταξὺ σουννιτῶν μουσουλμάνων καὶ ὀρθοδόξων χριστιανῶν. Οἱ χριστιανοὶ συγγενεύουν πολιτιστικὰ μὲ τοὺς μουσουλμάνους σιΐτες, μὲ τοὺς σούφηδες καὶ ἰδίως μὲ τοὺς Ἀλεβῆδες.

Δημήτρης Κιτσίκης   18 Νοεμβρίου 2015

25 comments:

  1. Μπράβο κύριε Καθηγητά! Μπράβο και πάλι μπράβο! Αυτό ακριβώς είχα εχθές υποστηρίξει σε σχόλιό μου στο ιστολόγιό σας, ότι δηλαδή η Ορθοδοξία είναι πιο κοντά στις ανατολικές Ισλαμικές θρησκείες παρά στις Δυτικές Χριστιανικές(Καθολικισμό και Προτεσταντισμό).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο Καθολικισμός είναι εξαιρετικά κοντά στην Ορθοδοξία! Οι διαφορές που προκύπτουν ανάμεσα στην Ορθοδοξία και στον Καθολικισμό και δημιουργούν τελικά το χάσμα, είναι αποτέλεσμα της εκκοσμίκευσης του συγκεκριμένου δόγματος και του ρόλου που θέλει να παίζει το Βατικανό και ο Πάπας.

      Delete
    2. Λίαν ἐπιεικῶς, εἶστε ἄσχετος ἀπό εκκλησιολογία....

      Delete
    3. Η Ορθοδοξία έχει πολλές μυστικιστικές πνευματικές εκφάνσεις, οι οποίες λείπουν παντελώς από τις Δυτικές αιρέσεις. Αντιθέτως στο Σιιτό, σουφικό και Αλεβηδικό Ισλάμ υπάρχουν και είναι καίριας σημασίας, όπως και στην Ορθοδοξία. Η Ορθοδοξία είναι κυρίως πνευματική και ψυχική, ο Καθολικισμός δογματικός και ο Προτεσταντισμός άκρως υλιστικός και ουτιλιτιστικός. Συνεπώς καμία σχέση επί της Ουσίας μεταξύ των 2, οπως προείπα.

      Delete
    4. Η Ορθοδοξία έχει πολλές μυστικιστικές πνευματικές εκφάνσεις, οι οποίες λείπουν παντελώς από τις Δυτικές αιρέσεις. Αντιθέτως στο Σιιτό, σουφικό και Αλεβηδικό Ισλάμ υπάρχουν και είναι καίριας σημασίας, όπως και στην Ορθοδοξία. Η Ορθοδοξία είναι κυρίως πνευματική και ψυχική, ο Καθολικισμός δογματικός και ο Προτεσταντισμός άκρως υλιστικός και ουτιλιτιστικός. Συνεπώς καμία σχέση επί της Ουσίας μεταξύ των 2, οπως προείπα.

      Delete
  2. Οι ελληνορθόδοξοι συγγενεύουν πολιτιστικά με αυτούς; Επιπροσθέτως, έχω διαβάσει πως η πολυγυνία έχει μεγαλύτερη συχνότητα στις σιιτικές κοινότητες.

    ReplyDelete
  3. Ιχώρ παίρνεις ένα, ενα έθιμο και από αυτό κρίνεις ολόκληρο Δόγμα?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το ίδιο κάνει ο κύριος Κιτσίκης με το βίντεο που ανάρτησε.

      Delete
  4. Ἰχώρ, ἔχεις λάθος.Ἐνθυμοῦμαι ὅτι τὴν πρώτη φορὰ ποὺ ἐπῆγα στὸ Ἰράν, ἤθελα νὰ εἰπῶ ἕνα ἀστεῖο καὶ ἐρώτησα ἕναν Ἰρανὸ σιίτη πόσες γυναῖκες εἶχε. Παρ'ὀλίγο νὰ φάω ξύλο. Μοῦ ἀπήντησε ὅτι τὸ 99% τῶν σιιτῶν εἶναι μονογαμικοί.Ἡ σιιτικὴ θρησκεία ὅπως ἀκριβῶς καὶ χριστιανική εἶναι βασισμένη στὸ μαρτύριο τοῦ Ἀλί-Χριστοῦ. Στὶς Φιλιππίνες οἱ χριστιανοὶ σταυρώνονται μὲ πραγματικὰ καρφιὰ γιὰ νὰ ζήσουν τὸ μαρτύριο τοῦ Χριστοῦ τὴν Μεγάλη Παρασκευή. Ὁ Ἀλὶ ἐδολοφονήθη ἀπὸ τοὺς Σουννίτες καὶ γι αὐτὸ μαστιγώνονται τὴν ἡμέρα τῆς δολοφονίας τους. Τὸν παριστάνουν δὲ στὰ εἰκονίσματά τους μὲ τὴν μορφὴ τοῦ Χριστοῦ. Στὴν Ἑλλάδα χρειαζόμεθα γερὰ μαθήματα θρησκειῶν γιὰ νὰ βγοῦμε ἀπὸ τὸν ἐπαρχιωτισμό μας.Δημήτρης Κιτσίκης

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ και επαυξάνω!

      Delete
    2. 1) Αμφιβάλλω αν το 99% των σιιτών είναι μονογαμικοί.
      2) Αναφέρομαι στην ελληνορθοδοξία συγκεκριμένα. Έχει ιστορία αυτομαστίγωσης (εκτός από κάποιους αγίους και μοναχούς);

      Delete
  5. Κυριε Κιτσικη σας ερωτω κατευθειαν διοτι μου εχετε επισημανει πολλες φορες οτι δεν ερωτω και πεταω διαφορες αρλουμπες, Παρακαλω να μην με παρεξηγηετε αλλα δεν εχω αλλο τροπο να ρωτησω αυτα που θα ρωτησω...αν δεν θελετε μην μου απαντησετε.

    1) Υπαρχει περιπτωση το περισταικο στο Παρισι να ηταν προβοκατσια ; 2) Ποιος κατευθυνει τους φανατικους του ISIS, ποιος τους οργανωνει, ποιος τους ενισχυει 3) Που ααποδιδετε την υπογεννητικοτητα των Ελληνων, μια και στον κο Σαχινη ειπατε στην προσφατη συνεντευξη σας πως δεν ειναι κατ εσας η φτωχεια ; 4) Γιατι εδω και τοσες αναρτησεις ενισχυετε την αντισουνιτικη προπαγανδα μετα μανιας Ειλικρινα πιστευετε στον σουνιτικο κινδυνο η μονο στον φονταμενταλιστικο ; Συνδεονται αρρηκτα αυτα τα δυο κατ εσας ; Η μηπως θεωρειτε - μην με παρεξηγησετε, σας παρακαλω - οτι ειναι προς το συμφερον της Ελλαδας και των δημοσιως γραφοντων Ελληνων να υιοθετησουν τον Σταυροφορικο λογο της Δυσεως ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγώ θα δώσω τις απαντήσεις μου μόνον και μόνον από περιέργεια να δω εάν θα βγουν σωστές.

      1. Ναι μεγάλη πιθανότητα, τώρα η Γαλλία και ολη η Δύση δεν εχει πλέον δεμένα τα χέρια της, φαίνεται και αυτή ως θύμα του Ισλάμ και έχει μία κάλλιστη αφορμή για εκ νέου παρέμβαση στην Μέση Ανατολή.

      2. ΗΠΑ, Ισραήλ και Δύση(Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία) συν την σουνιτική Τουρκία του Ερντοάν. Όλες λόγω γεωπολιτικών συμφερόντων. Μία σουνιτική εξέγερση κατευθείαν πιο γρήγορα από τιποτε άλλο εξαπλώνεται.



      3. Η υπογεννητικότητα οφείλεται:α) στην Δυτικοποίηση με το ζόρι των Ελλήνω από το 1981 σε συνδυασμό με τα μνημόνια. Παρολα αυτά, ακόμη και σήμερα υπάρχει σημαντική αντίσταση σε αυτή την Δυτικοποίηση, φιλελευθεροποίηση, πουτανοποίηση δηλαδή των ηθών στην Ελλάδα αν και δεν είναι αμελητέο το κακό.

      4.Ο σουνιτικός κίνδυνος, ειδικά λόγω Ερντοάν είναι γεγονός. Εάν καταλάβει την Δύση, θα υπάρξουν προβλήματα, θα είμεθα περικυκλωμένοι, αν και δεν θα γίνει αυτό. Ο Φονταμενταλισμός μεκέντρο την Ορθοδοξία υποστηρίζεται και μπράβο, στο βιβλίο του καθηγητού "Το Βυζαντινό πρότυπο διακυβερνήσεως ως εναλλακτική στον κοινοβουλευτισμό".

      5. Όχι ο Σταυροφορικός λόγος θα μας εντάξει στην Δύση και βλακωδώς θα γίνουμε και εμείς στόχοι Τζιχαντιστών.

      Delete
  6. Κωσταντῆ, τὸ ἔχουμε ἐπαναλάβει κατὰ κόρον. Ὁ σουννιτικὸς φονταμενταλισμός (ὄχι ὁ σουννισμός) ἀπὸ τὸ 1979 καὶ τὸ Ἀφγανιστάν, ἐνισχύθη ἀπὸ τὶς ΗΠΑ, πρῶτα γιὰ νὰ κατεδαφίσῃ τὸν ὑπαρκτὸ σοσιαλισμό, μετὰ δὲ γιὰ νὰ συσπειρώσῃ γύρω ἀπὸ τὴν Οὐασιγκτῶνα μία ὅσο γίνεται πιὸ εὐρεία συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης καὶ τῆς Ῥωσίας, ἐναντίον τῆς Κίνας καὶ γιὰ πλήρη ἐπικράτηση τῶν ΗΠΑ στὴν Ἀνατολικὴ Μεσόγειο. Ἡ Ἀμερικὴ ἐξέθρεψε τὸ τέρας καὶ ἡ Ἀμερικὴ τὸ πολεμᾷ. Προβοκάτσια δὲν εἶναι. Τώρα ἐμεῖς εἴμεθα ὑποχρεωμένοι νὰ εὐθυγραμιστοῦμε μὲ τὶς ΗΠΑ. Αὐτὸ θὰ εἶναι τὸ θέμα τοῦ προσεχοῦς μου ἄρθρου.Δημήτρης Κιτσίκης

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Έχω την ίδια απορία με τον Ιχώρ.

      Delete
    3. Αν και νομίζω γνωρίζωωτην απντηση, της Συνομοσπονδίας που θα φράξει τα στενά από την κάθοδο των Ρώσων.

      Delete
    4. Γιατί; Τι έχουμε να κερδίσουμε με μια τέτοια ευθυγράμμιση; Δεν θα ήταν προτιμότερο να ακολουθούσαμε μια στρατηγική που θα συνέφερε τις χώρες της ενδιάμεσης περιοχής;

      Delete
  7. Eφοσον στα υπολοιπα ερωτηματα μου απαντησατε, θα ηθελα να προσθεσω κατι σε σχεση με το βιντεακι για τον γαμο, που μπορει να ειναι υποκειμενικο, αλλα ισως εχει καποια σχεση οχι μονο με την συγκυρια (δεν ειναι μονο οι Ελληνες που εχουν υπογεννητικοτητα) αλλα ισως και με τη συγκρουση Ανατολης και Δυσης,

    Ιδου η υποθεση μου. Κατα καποιον τροπο ο ηρωας του συγχρονου δυτικου ανδρα ειναι ο Βερθερος του Γκαιτε. Ο Ναπολεων ειχε τα Παθη του Βερθερου κατω απο το μαξιλαρι του, λενε, στην εκστρατεια της Αιγυπτου και σιγουρα επηρεασε το βιβλιο αυτο τον Στανταλ, αξιωματικο του Ναπολεοντα, για να γραψει το Κοκκινο και το Μαυρο.

    Μπορει αυτο να δειχνει να ξεφευγει απο το θεμα μας, ωστοσο ο Βερθερος ειναι ame incomprise. Ερωτευεται μια μνηστευμενη γυναικα, και αυτη προτιμαει βεβαια τον πραγματιστη Αλβερτο απο τον εγωμανη, οικονομικα ανασφαλη και υπερβολικα ευερεθιστο νεαρο Βερθερο. Ο Βερθερος δεν αισθανεται να χωρα πουθενα, ουτε στους αριστοκρατες, ουτε στους αστους, ουτε στους αγροτες. Ρεμβαζει μπροστα στη φυση, παθιαζεται, υποφερει. Εν τελει αυτοκτονει.

    Η υπογεννητικοτητα στους Ελληνες, οπως το λεει καπως ο κος Κωνσταντινουπολιτης παραπανω, δεν σχετιζεται με το οτι εχουμε γινει ολοι Βερθεροι ; Αν το βιντεακι παραπανω ειναι αληθινο και οχι σκηνοθετημενο, το χαρακτηριστικο του ανδρα αυτου δεν ειναι οτι εχει πολλες γυναικες, αλλα οτι φερει τα ιχνη μιας παραδοσιακης ζωης, στην οποια ο γαμος και τα παιδια ειναι το α και το ω.

    Καμια σχεση με τους τζιχαντιστες. Εαν αλλο πραγμα ο σουνιτικος φονταμενταλισμος, και αλλο πραγμα το σουννιτικο ισλαμ, πιο πολυ δε μοιαζουν οι βομβιστες αυτοκτονιας, και ας ειναι ισλαμιστες, με μας, με τον Βερθερο, τον Ναπολεοντα, με τον ρομαντικο, ανησυχο ανθρωπο, παρα με τους παραδοσιακους ανθρωπους ;

    Δεν υπαρχει μια κρυφη ζηλεια του μοντερνου ανθρωπου προς τον παραδοσιακο, που κινει το μισος της Δυσης κατα της Ανατολης ; Μπορει να φαινεται ασχετο, αλλα το ζητημα αυτο ισως επηρεαζει ακομα και την διεθνη πολιτικη.

    ReplyDelete
  8. από τότε που εμφανίσθηκε ο μωάμεθ στην περιοχή, αραβικός πολιτισμός έμεινε στάσιμος για 1500 χρόνια περίπου...τι να πεις!...θέλουν να επιβάλουν τους μουσουλμάνους στην Ευρώπη γτ έχουν διαπιστώσει ότι με την κουλτούρα αυτή ελέγχουν την μάζα-λαο καλύτερα...ο ευρωπαικός πολιτισμός με αυτή την μορφή είναι ανάχωμα για την Ν.Τ.Π...αυτό πρέπει να αποτραπεί...για παράδειγμα οι Αλβανοί πριν 20 χρονιά θεωρούσαμε ότι είναι τελειωμένοι, όμως το ισχυρό DNA της επιβεβαίωσης τους έκανε να έχουν κατακτήσει την μισή Αθηνα...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1400 χρόνια ισλαμικής λαίλαπας και κάποιοι επιμένουν με μανία να μας λένε για τους καλούς τους μουσουλμάνους. Ε δε γίνεται αυτό ρε παιδάκι μου. Το τζιχάντι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ισλαμικής πίστης. Δεν υπάρχει μετριοπαθές Ισλάμ.

      Delete
  9. Αυτοι που αυτομαστιγωνονται στο βιντεοι του κου Ιχωρ (υπηρχε αναλογη μανια τον χριστιανικο μεσαιωνα) κατα πασα πιθανοτητα απηχουν μυητικες τελετες πολυ αρχαιοτερες του μουσουλμανισμου. Αποηχοι τετοιων τελετων ειναι οι αυτοτραυματισμοι κατα τη διαρκεια πολεμικων χορων (π.χ. τσαμικο,, ζειμπεκικο). στη συγχρονη Ελλαδα.

    ReplyDelete
  10. ...Αν δει μαλιστα κανεις τα αγγλικα σχολια κατω απο το βιντεακι, διαπιστωνει οτι οι Δυτικοι αυτομαστιγωνομαστε πληκτρολογωντας υπο τα στρατιωτικα συνθηματα της δημοσιογραφικης προπαγανδας πιο συγχρονισμενα, πιο αρμονικα, πιο στυλατα, πιο μοντερνα απο τους καθυστερημενους Αφγανους, νομιζοντας οτι κραζοντας με χριστιανικη αυταπαρνηση τον ανωνυμο αρχηγο μας θα γλιτωσουμε το τομαρι μας και την ψυχη μας και θα μεινουμε αιωνια σε αυτη τη γη να τρωμε πιλαφι, σερβιρισμενο απο τα ουρι της χασαποταβερνας...

    Πριν μια ωρα, περνωντας απο ενα εστιατοριο, σε ενα τραπεζι μια μεγαλη παρεα που ειχανε κανει σπουδες στη Γαλλια θυμηθηκανε τα νιατα τους. Ενας ειπε - μονο μουσουλμανο εχω δει να απλωνει κοκκινο χαλι για να προσκυνησει προς τη Μοσχα, σε διαδρομο της Γαλλικης Δημοσιας Βιβλιοθηκης ! Ολοι κουναγανε το κεφαλι τους, γιατι να δηλωσεις θρησκευομενος σε δημοσιο χωρο δεν το επιτρεπει η θρησκεια μας.. μονο που ολως τυχαιως αυτος που το ειπε εκανε ενα λαπσους - αντι να πει Μεκκα, ειπε Μοσχα..Στα νιατα του φαινεται πιστευε κι αυτος σε κατι κοκκινο...

    Μεταφερω ενα σχολιο του κριτικου Φωτου Πολιτη, Ο Φλωμπερ καπου περιγραφει συγκεντρωση μεγαλοβιομηχανων [...που νιωθανε υποχρεωμενοι να δικαιολογησουν καποια παραπτωματα των κατωτερων ταξεων. Και μετα το δειπνο, καποιος ανεφερε, λεει, τον αιωνιο φτωχο οικογενειαρχη που κλεβει το αιωνιο ψωμι απο τον αιωνιο ψωμα...] Οι μουσουλμανοι προοριζονται γι αυτη τη δουλεια - να συνοδευουν τα ρεψιματα του Δυτικου Υπερπιθηκου (απο εκφραση του ιστορικου Γ. Βελουδή). - ωστε αφοτου εχει φαει τον αγλεουρα, να χει και κατι να πει στην παλιοπαρεα...που θα θυμιζε σε αντρες και γυναικες την πιστη μας στον Κυριο Ημων Ιησου Χριστο.

    Επειδη ο μως ο Χριστουλης σταυρωθηκε για ολου του κοσμου τις αμαρτιες, και των φτωχων, και των πλουσιων, και των χριστιανων, και των μουσουλμανων {αφου ηταν γιος του Θεου, κατι θαξερε για το τι θα επακολουθουσε...), καλυτερα να τον αφηνουμε στην ακρη οσο τρωμε και να τον βγαζουμε εξω μετα τη μασα, μπας και μας χαλασει την ορεξη.

    ReplyDelete
  11. Δυστυχία μας.....δυστυχή κύριε Δημήτριε φωνή βοώντος εν τη ερήμω..Εδώ ο άνθρωπος μας δείχνει την Σελήνη και τά αστέρια που μιλάνε ελληνικά και τουτοι δω τσακώνονται για το δάχτυλο του ..δυστυχία μας

    ReplyDelete